top of page
  • Writer's picturekjangse

Aalborg Sygehus Nord

Updated: Jan 3, 2021

Det gamle kommunehospital i Reberbansgade er en af Aalborgs mest markante bygningsværker. Mens mange synes, det er en øjebæ, synes jeg, det er et fascinerende byggeri, som jeg har et særligt forhold til.

Jeg har boet i lægeboligerne i Stengade i min første tid i byen og jeg har leget rundt om sygehuset. Det er altså barndommens gade.

Desuden har jeg haft min gang på sygehuset hele min barndom og ungdom. Min far, Bjørn Klein, var nemlig overlæge på Røntgenafdeling Nord.

Der er en fin kontrast mellem de flotte gamle murstensbygninger fra 1914 og den rå og funktionelle arkitektur fra den store udvidelse i begyndelsen af 1960erne. Især de moderne bygninger har en slidt og rå charme, der er spændende at fotografere.

Bygningerne rummer uendelige mange muligheder for at lege med linjer og perspektiv. Kig med og se et udsnit af mine billeder fra en fototur i marts 2016.

Hovedbygningen set fra Reberbansgade.
Hovedbygningen set fra Reberbansgade.

Ved kommunalreformen i 1970 blev kommunehospitalet overtaget af Nordjyllands Amt. Amtets hospitals kom til at hedde Aalborg Sygehus Syd, mens kommunehospitalet kom til at hedde Aalborg Sygehus Nord. Siden har der været hyppig taxatrafik i mellem de lokationer.


Transportbehovet var så stort, at der rent faktisk var planer om at forbinde Nord og Syd med en underjordisk tunnel, der skulle løbe under Skovdalen, Almen Kirkegård, Katedralskolen og munde ud her ved Fødeafdelingen på Sygehus Nord.

Indtil 2016 blev en taxaer send afsted mellem nord og syd to gange i timen med blodprøver. Det sker i dag via et 1,6 kilometer langt underjordisk rørpostsystem. Det er verdens længste såkaldte tempuslinje og en tur tager 3,5 minutter. Det er billigere og forkorter svartiden med en time - Det er jo ganske smart.

Området omkring sygehuset bærer præg af tidens tand.
Området omkring sygehuset bærer præg af tidens tand.
Hovedindgangen i Reberbansgade
Hovedindgangen i Reberbansgade

Læger, plejepersonale, portører og patienter forsvinder i 2021, når det nye supersygehus i Aalborg Øst står klar. Det bliver spændende at se, hvad området da skal bruges til. Jeg håber, at områdets atmosfære og historie bliver bevaret. Hvad det angår er jeg ikke særligt optimistisk. Du kan læse mere om planerne for området på Aalborg Kommunes hjemmeside.

 

Klik på 'subscribe' nedenfor og bliv en del af en yderst eksklusiv skare, som får en mail, når der er nyt på bloggen.

259 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentáře


bottom of page