top of page
  • Writer's picturekjangse

24 flicks i december

Updated: Dec 16, 2019

Så er min juleudfordring med 24 billeder på 24 dage med et 24-mm-objektiv slut. Læs med og hør, hvad jeg har lært af de 24 december-dage med mit kamera som trofast følgesvend.


Jeg ejer en ordentlig stak glas og det er sjældent, at jeg bruger det samme objektiv over en længere periode. Det er en skam, for man lærer et objektiv at kende, når man er tvunget til at bruge det hver dag i en længere periode. Mit Sony Zeiss 24mm Distagon har været en sand fornøjelse at have med i kameratasken.

Jeg er imponereret over objektivets optiske kvalitet. Billederne er skarpe, forvrængningen er lav og farverne er klare med god kontrast. Desuden synes jeg, at det giver mine billeder en næsten 3D-agtig effekt.

På grund af årstiden har jeg taget de fleste skud i mørke. Her er det fordel, at Zeiss-objektivet excellerer, når det gælder om at undertrykke flares. Det er langt bedre til den disciplin end mine Minolta-objektiver 20mm f2.8 og 28mm f2, som jeg ellers holder rigtig meget af.


I det hele taget er Zeiss-objektivet mit bedste glas når det gælder optisk kvalitet og byggekvalitet. Det er dog relativt stort og tungt (600 g), så jeg foretrækker mine Minoltaer, når jeg skal på en afslappet fototur i byen.

Når jeg stopper Zeiss-objektivet ned forbi f8 giver det flotte 18-takkede stjerner.

Det er ikke underligt, at mange mennesker døjer med vinterdepression, for det er jo mørkt både når vi tager på arbejde og når vi tager hjem. Derfor har jeg haft godt brug for mit stativ. En hurtig optælling viser nemlig, at 13 af de 24 billeder er taget med stativ.


Et 24 mm-objektiv svarer til til et 35 mm på et kamera med en aps-c sensor, som mit Sony a65. Den brændvidde egner sig til mange forskellige fotogenrer og er nok det objektiv jeg ville vælge, hvis jeg kun må tage et med på tur. Jeg er dog overbevist om, at jeg aldrig bliver typen, der kan leve med et fast objektiv på mit kamera. Jeg synes simpelthen i længden, at det er irriterende, at stort set alt er i fokus.


Det har været en sjov, men også anstrengende udfordring at tage 24 skud på 24 vinterdage. Jeg har haft travlt på jobbet her op mod jul og det har undertiden været frustrerende, at det ofte enten har været bælgmørkt eller overskyet, når jeg har haft lejlighed til at tage billeder. Jeg synes det er svært at mobilisere den fornødne kreativitet, når jeg kommer træt hjem fra arbejde på en kold, mørk og regnfuld decemberdag. Der har da også været et par dage, hvor jeg virkeligt skulle hive mig op ved nakkehårene for at komme afsted ud i mørket; især den 6. december, hvor batteriet løb tør for strøm og jeg måtte hjem for at hente mit reservebatteri.


Jeg tænker, at det er meget nemmere at gennemføre projektet i sommerhalvåret, hvor der er mange flere lyse timer at gøre godt med, men så kan det jo af gode grunde næppe være en julekalender.


Hvad tænker du skal være min næste udfordring? Jeg har objektiver fra 11 til 300mm, så der er muligheder nok.

47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page